PREDMETY PRINÁŠAJÚCE ŠŤASTIE

Pre šťastie môžete pri sebe nosiť rôzne veci. Ak si odložíte nejaký dar, tiež to poslúži ako mocný amulet privolávajúci šťastie vďaka tomu, že má pre vás veľký význam. Najlepšie je však vyrobiť si vlastný amulet, resp. kúpený v obchode je potrebné najskôr očistiť. Podobne je tomu aj pri talizmanoch, aj tieto predmety získajú ešte väčšiu moc a energiu, ak si ich človek vyrobí sám. Ak sa o amulety a talizmany začnete viac zaujímať, budete ich nachádzať na najrôznejších miestach. Stále sa tešia obľube náramky pre šťastie, na ktorých sú vyobrazené rôzne drobné symboly. Predmety pre šťastie nosíme vo forme ozdoby alebo doplnkov, rovnako ich môžeme nosiť v taške, vo vrecku či v peňaženke. To, že nie sú cudziemu oku viditeľné, neznižuje ich účinnosť.

Perla

Pripisuje sa im veľká hodnota a tešia sa úcte celé tisícky rokov. V Starovekom Ríme dokonca prijali zákon, že perly nemohli nosiť ľudia s nižším spoločenským postavením. Perly viseli z konárov mystického hinduistického stromu Kalpataru a perla je jedným z deviatich klenotov Nav-Ratny, najznámejšieho a najuctievanejšieho hinduistického talizmanu. V islame je šesť zo Siedmich nebies vytvorených z drahocenností vrátane perál.
Ak nosíte vo vrecku alebo v peňaženke perličku, pomôže vám regenerovať fyzické telo a dodá mier vašej duši. Perly všeobecne prinášajú nositeľovi lásku, úctu, láskavosť a porozumenie. Ľudia, ktorí ich nosia, by mali mať pokojný a harmonický život. Perly sa v podobe náušníc či prívesku odporúčajú nosiť viac ženám po 50-tom roku veku života.

Pes

Je považovaný za najlepšieho priateľa človeka viac ako 20 000 rokov. Jeho priateľská, oddaná a zhovievavá povaha z neho robí najobľúbenejšie domáce zviera. Tieto vlastnosti sa prenášajú aj do jeho obrazu napr. na prívesku. Ak takýto predmet nosíte, budete sa cítiť vždy chránení.

Roh hojnosti

Je staroveký predmet prinášajúci šťastie a hojnosť. Údajne ten, kto ho nosí, bude mať vždy dostatok všetkého a čokoľvek bude kedy potrebovať, aj dostane vždy v pravý čas. Rohy hojnosti sa vyrábajú zo striebra či zlata a nosia na ako prívesok na retiazke. Možno ho nahradiť aj príveskom z mušlí, ktoré majú veľmi podobný tvar.

Ruka

V podobe prívesku nosila šťastie ak bola na nej viditeľná dlaň. Tá zastavuje každé zlo a odtlačí ho od človeka preč. Takýto prívesok prináša to, čo človeku právom patrí, alebo čo mu niekto v minulosti zobral. Ruka s vystretým ukazovákom a prostredníkom, pokrčeným palcom, prstenníkom a malíčkom je znamením požehnania. V mnohých krajinách sa ruka s vystrčeným ukazovákom považuje za ochranu proti urieknutiu.

Ruža

Červená ruža predstavuje vernosť v láske. Tento amulet chráni najmä pred neverou. Biela ruža predstavuje čistotu myšlienok, slov a skutkov.

Ryba

Symbolizuje kresťanskú cirkev, no nie výlučne. Cirkev sa s rybou spája najmä preto, lebo grécky názov pre rybu je ikhthus (niekedy písané ichthys) a tvorí akronym prvých písmen „Ježiš Kristus, Syn Boží, Spasiteľ“ v gréčtine. Mohlo byť však aj odvodené od opisu nakŕmenia zástupu 5000 ľudí rybami v Novom zákone. Ryba všeobecne priťahuje bohatstvo, hojnosť a prírastok.

Margarétka a púpava

Jednoduchá margarétka sa spája s láskou a romantikou. Aj preto jej ľudia trhajú lupienky, odriekajúc slová: „ľúbi ma, neľúbi ma...“ Podobne sa to dá praktizovať aj s páperím odkvitnutej púpavy, do ktorej sa poriadne fúkne. Každý nádych a následné fúknutie znamená „ľúbi ma“ alebo „neľúbi ma“. Ďalšou verziou môže byť – zatvoriť oči, niečo si zaželať a potom na púpavu silno fúknuť. Ak sa ju podarí odfúknuť celú na prvý raz, želanie sa splní. Ak človek nosí vyobrazenie margarétky alebo púpavy, malo by mu to prilákať pravého partnera alebo partnerku.

Skarabeus

Je azda najznámejším egyptským predmetom pre šťastie. Iným menom „chrobák hnojival“ používa svoje zadné nohy aby si odkotúľal guľku hnoja ako potravu do svojho podzemného úkrytu. Keďže pred seba nevidí, často ide dlhšou cestou, kým obíde prekážky. Pre ťažkú prácu ho Egypťania prirovnávali ku každodennej ceste slnka naprieč oblohou. Jeho vajíčka sa časom v hnoji vyliahli, čo symbolizuje stvorenie. Skarabeus sa nosí pre zaistenie dobrého zdravia a mužnosti, no predstavuje aj zmŕtvychvstanie, regeneráciu a narodenie.

Sova

Predstavuje múdrosť, poznanie a zdravý rozum. V starom Ríme sa považovalo za zlé znamenie ak bolo vidieť sovu počas bieleho dňa. To preto, lebo sovy sú nočné živočíchy a cez deň by mali byť ukryté pred ľudským okom. Predmety zobrazujúce sovu by sa mali nosiť na podporu zdravého rozumu a múdrosti. No mnoho ľudí verí aj tomu, že ak má pri sebe či v peňaženke symbol sovy, zlepší sa im finančná situácia.

Srdce

Už od čias starovekého Egypta sa považuje srdce za sídlo duše. Keď duša opustí srdce, telo umiera. Podľa mnohých vierovyznaní sa srdcia budú vážiť v deň Posledného súdu a iba ľudia s dokonalým srdcom majú zaistený večný život. Dnes sa srdce považuje za symbol čistej lásky a ak si dvaja zaľúbenci vymenia tento talizman znamená to, že jeden druhému daroval svoje srdce.

Štvorlístok

Pozná ho a považuje snáď každý človek ako predmet šťastia. Je to starý írsky symbol na prilákanie šťastia a podľa povery bude mať človek veľmi priaznivý rok, ak sa mu ho podarí nájsť v máji. Každý z lístkov predstavuje iný aspekt života – jeden lístok pre slávu, ďalší pre bohatstvo, tretí lístok vernú lásku nosí a štvrtý pevné zdravie prosí. Ak nosíte ako amulet štvorlístok, nepríjemné prekvapenia by sa vám mali vyhýbať.

Ucho

Je tiež predmet prinášajúci pomerne veľké šťastie. Ľudia vo vašom okolí budú zvedaví na váš názor a nositeľ ucha bude mať lepšiu schopnosť počúvať. Pre tento účel by ste mali nosiť pri sebe symbol pravého ucha, čím si zaistíte, že sa o vás nebude hovoriť ani počuť nič zlé ale len samé dobré veci.

Včela

Tiež prináša šťastie. Ak včela vlietne do domu a nechce vyletieť von, považuje sa to za znamenie blížiacej sa návštevy. Budete mať šťastie aj vtedy ak včela do domu vletí a potom aj odletí preč. Ak však včela vo vašom príbytku uhynie, prinesie vám to smolu. Kedysi sa včely považovali za poslov bohov.

Vejár

Vyobrazenie vejára má nositeľovi priniesť sebaistotu a autoritu, poskytuje aj ochranu. V starovekom Egypte stáli za chrbtom dôležitých hostí sluhovia a ovievali ich veľkými vejármi vyrobenými z papyrusu. Keďže ľudí na ovievanie si mohli najať len zámožní a dôležití ľudia, vejár sa stal symbolom prestíže a bohatstva, čo následne navodzuje pocit sebaistoty a moci.

Vták

Ak jeho vyobrazenie nosíte pri sebe ako amulet pre šťastie, malo by vás to naplniť energiou a chuťou do života. Šťastie budete nachádzať v každej chvíli. Podľa tradície vtáky údajne dokázali komunikovať s ľuďmi, známy je aj výraz „vrabce o tom čvirikali“.

Zajačia labka

Predstavuje plodnosť a šťastie, čo súvisí s poverou, že zajace sa rodia s otvorenými očami a to im dáva vládu nad uhrančivým pohľadom. Keď zajac beží, najskôr sa dotýka zeme zadnými labkami, až potom prednými. Pred mnohými rokmi tento fakt považovali ľudia za neobvyklý, že zadným labám zajaca pripisovali magickú moc. Zajačia labka by sa mala nosiť v ľavom vrecku a tiež by mala byť ľavá. Dokonca známy a uznávaný fyzik Niels Bohr mal na dverách svojho laboratória zavesenú zajačiu labku a tvrdil, že počul o tom, že prináša šťastie bez ohľadu na to, či v to človek verí alebo nie.

Zub jazveca

Si kedysi hazardní hráči zašívali do pravého vrecka vesty, aby im priniesol šťastie v kartách.

Žaba a ropucha

Spolu s mačkami sa považovali za nerozlučné priateľky čarodejníc. Podľa starej legendy ropuchy nosili na hrbolčeku lebky medzi očami drahé kamene. Ľudia odjakživa pristupovali k ropuchám a žabám so zmiešanými pocitmi, pretože tieto zvieratá vzbudzovali ohromenie i strach vďaka svojej lepkavej koži a schopnosti žiť v dvojakom prostredí súčasne. No najdôležitejšie boli ich studené, upreté oči pripomínajúce šperky, ktorých sa ľudia báli. V dávnych dobách ľudia verili, že žaby v sebe nosia duše mŕtvych detí, no v starovekom Egypte boli žaby tak významné, že ich po uhynutí balzamovali. Žaby prinášajú nových priateľov a večnú lásku a podľa učenia feng-shui ak majú mincu v papuľke, tak zaručujú bohatstvo.

Žaluď

Ako predmet šťastia symbolizuje činorodosť, moc a energiu. Môže človeku dopomôcť k dosiahnutiu ďalekosiahlych plánov tým, že pred ním uhladí cestu, čo je príjemná perspektíva cesty bez prekážok.